Sidor

tisdag 14 april 2015

Mera historia

Skrev ju tidigare lite om gårdens tidigare invånare utifrån information som jag hittade i Gunnar Nybonds bok "Skaftung by i Kristinestad." Lånade sedan författarens andra böcker "Soldater, torpare och bönder" samt "Bottnisk bygd" från biblioteket i hopp om att få mera klarhet i historien. Men så mycket mera klarhet fick jag inte, snarare blev jag än mer förvirrad. 

I den första boken står det ju att August Anselm Teirfolk, f. 5.12 1881 som Hilma gifte sig med "hade sitt ursprung i gården Öman i Ömossa och tillhörde inte själv släkten Teirfolk." Det framgick ju då varken varför August Anselm hette Teirfolk eller varför han bodde i Skaftung, och om han redan då bodde i Storback, eller om han och Hilma flyttade dit tillsammans efter giftermålet.

I boken Bottnisk Bygd står däremot att Hilma gifte sig 11.6.1907 med bondesonen August Anselm Augustinusson Teirfolk i Skaftung. OCH! "Hans hemgård kallades i byn Storback."

SÅ, vi får ju därmed anta att August Anselm bodde på Storback redan innan giftermålet med Hilma. Men om Storback var hans hemgård, var han då född där? Isåfall borde han ju ha blivit född där redan 5 år innan gården gick släkten ur händerna, 1886. Men det kan ju inte stämma. Så var föddes han, vad gjorde han och var bodde han de 21 åren innan han gifte sig med Hilma? Har hittat brev i Storback som det står "Anselm Teir" på, så han har eventuellt tagit namnet Teirfolk senare. Men August Anselms föräldrar och släkt omnämns inte i någon av böckerna så ledtrådarna stannar där. August Anselm förblir tillsvidare ett mysterium, liksom de 21 åren mellan 1886 och 1907. Får väl nog försöka gå igenom det berg av gamla brev och andra dokument som vi hittat i huset, kanske någon lösning finns där.

Har inte så många bilder att bjuda på idag, vi håller fortfarande på med urmockningen av golven. Den mögliga musikstudion i ladugården är nu också utriven, här är några bilder därifrån:




All bergull är nu utrivet och man kan åter andas i den forna ladugården. Den kommer att återgå till sitt ursprungliga användningsändamål ännu en vacker dag, var så säker...

Det känns som att det går lite långsamt just nu, men bara det blir lite varmare och torrare ute så ska jag bland annat påbörja reparation och målning av uthusets fasad. I helgen kommer de också äntligen och hämta bort den ruttna bastun som har förfulat gården hittills.

Vi borde ha alla golv någotsånär utmockade tills slutet av maj, då kommer nämligen vår byggare och börjar på med grunden och byta ut ruttna stockar. Så kanske det börjar kännas som att det går framåt lite. Inspirationen har inte riktigt varit på topp den senaste månaden, men kanske den återkommer småningom.

Väntar också på att den ruvande gåshonan ska kläcka sina ägg (om det nu blir något av dem) så vi får ut de skrikande fåglarna ur min ladugård. Alla tre vaktar de hennes ägg så den som kommer nära kan vänta sig att bli rejält utskälld, och hackad! Själv har jag satt mig i ganska bra respekt, men hörselskydd är att rekommendera när okänt folk kommer nära...


Har dessutom fått Haave seminerad så nu är det bara att vänta och se. Påbörjade idag en långdragen rumba att få alla papper i skick så att jag kan söka lantrasstöd för korna i vår. Haave har ju inget öronmärke alls i öronen (etta är tappat och andra ligger i mjölkkammarfönstret) och Juuliska har bara eu-märket. Borde beställa nya så att de inte har något att klaga på när de kommer och granskar. Inte vet jag vad de har gett mig för koder och nyckeltal vid lantbrukskansli men de går nog iallafall inte att använda till något webelmer eller weblammas. Dessutom ska det beställas stamboksintyg, fyllas i och lämnas in blanketter... Får se om det blir något av dethär. Kan inte finnas något mer invecklat än när man ska ha att göra med dylika myndigheter. Fastän jag har agrologexamen och arbetserfarenhet från både landsbygdskansli och Faba, så står jag som ett fån varje gång jag ska ha något gjort som har med djuren att göra. Och skulle man mot all förmodan tro sig ha något på klart, så har nog något hunnit ändras när man ska ha något uträttat. Suck. Det borde helt klart införas en kurs "Allt du behöver veta vid anskaffning av dina första nötdjur." Vilka all världens signum man behöver, vart man ska anmäla vilket, vid vilken tidpunkt, och vem ska man ringa till i vilket ärende. Så skulle man slippa tillbringa dagar vid google och telefonen, ringandes fram och åter.