Sidor

tisdag 24 november 2015

Det äro gjutet!

För en vecka sedan nådde vi en milstolpe när cementbilen rullade in på gården och vi äntligen fick fylla upp de diken vi grävt.





Så nu borde kilastenarna vara ordentligt fixerade från både in och utsida! Eller ja, när allt härdat ordentligt förstås. Återstår att gräva och gjuta två "tvärkanaler" till, i båda ändarna av huset, bara vi skulle få bort hela byns alla stenar... Och i ett senare skede, när vi bygger kvisten, att gjuta för den förstås.

Ja kvisten, ja. Bjöd ju i senaste inlägget på utförliga ritningar på dess planerade interiör, och nu har jag ritat fönstren enligt en modell jag såg i en bok och inte kunde glömma.


Dörren är också ritad enligt ett exemplar ur samma bok, som för övrigt varmt kan rekommenderas åt alla huskramare: Stora boken om byggnadsvård av Göran Gudmundsson. Fantastiska illustrationer och bilder, och fastän det är mycket text så är den förvånansvärt lättläst. Tror det delvis beror på hans humor och distans, det känns som att han skriver väldigt klarsynt och objektivt i stället för med tunnelseende, subjektivt och fanatiskt, som det tyvärr ofta blir när folk skriver om gamla hus. Dessutom gillar jag starkt undertonen av ironin jag tycker mig ana mellan raderna :)


Jaa, men färdig bokanalyserat och tillbaka till verkligheten, eller till det som förhoppningsvis någon gång skall bli det. Fönstren på denna sida är då fönstret på framsidan, uppdelat i två. Det högra blir placerat i omklädningsrummet och det vänstra kommer att hamna i spa-avdelningen. I bastun var det först tänkt, men efter att ha haft telefon- och epostkorrespondens med min far ikväll så kom vi fram till att bastun får bli fönsterlös och fönstret får flytta ut till wc- och duschutrymmet, i vilket vi också möblerade om lite. Väggen mellan omklädningsrummet och tvättstugan modifierades också om en aning, så nu har också tvättstugan fönster (det som är placerat mellan ytterdörrarna). Troligen så blir det sist och slutligen ett enkelfönster det också, istället för det dubbla, som jag har ritat själv här ovan, för att ett enkelfönster blev lättare att placera så att det kommer precis mellan dörrarna.

Fick precis den nya planlösningen mailat så för att illustrera texten ovan:


Duschen och wc-stolen har bytt plats, så nu får man en hel bänk längsmed väggen med handfatet. Omklädningsrummet skars av så att man nu får in lite dagsljus i jordkällar-tvättstugan genom, ja, FÖNSTRET (som inte är utritat här ännu).

Hoppas det inte ändrar så mycket från detta nu då. Som sagt, hur klarar folk av att planera och rita hela hus.. Jag förstår inte.




torsdag 12 november 2015

Kvistigt värre

Var hem och hälsade på min kära far på farsdagen, och då satte vi oss ner framför datorn i Nykarleby. Jag befallde, pappa ritade och kom med byggnadstekniska råd. Vi kom oss faktiskt ganska långt på nån timme om man tänker att vi började från noll. Men hujedamej om man skulle bli tvungen att planera ett helt hus från scratch, det räcker bra med en kvist som ska inrymma två ingångar, ett omklädningsrum, tvättstuga, bastu, dusch och wc.


Nu vill inte bloggverktyget samarbeta med mig och rotera bilden, men såhär ser den nuvarande ritningen ut iallafall! Finingången till höger, och därifrån kommer man in till köket. Slaskingången till vänster, där man kommer in i ett omklädningsrum, där våra framtida fähusdoftande kläder och skodon, diverse verktyg och annat skräp kommer att förvaras. Från slaskrummet kommer man då in i tvättstugan, som är rejält tilltagen för att underlätta bykningsarbetet. Från tvättstugan kan man då antingen gå rakt fram, då kommer man in i en liten farstu där vi tänkte inrymma en vindstrappa. Går man istället till vänster i tvättstugan kommer man istället in i herrgårdens spautrymme, innehållande bastu, dusch och wc.


Blev så inspirerad så jag ritade upp hela projektet i ett program så lättanvänt att en idiot kan använda det. Programmet finns på badrumsgruppen.se och man kan spara sina olika projekt på sidan, superbra! Inredningen och materialen man kan använda sig av är förstås ganska begränsade i ett dylikt gratisprogram, så ifall ni undrar vad det är för gråa klossar mitt på golvet så kan jag tala om att det är skåp/bänkar. Programmet använde sig dock av skåp/bänkdjup på 39 cm, så jag tog i och släpade ut dem 21 cm ut på golvet för att få till standarddjupet på 60 cm. För att man ska ha någon nytta av bastun och dess värme så skall bastun, förutom en bastukamin, naturligtvis också ha en dörr, men det var tekniskt omöjligt att placera någon sådan i mitten av rummet.

Man kan endast rita ett rum i gången i programmet så denna lilla ritning är således tre olika ritningar som jag printscreenat och sedan mycket professionellt klistrat ihop i Paint.

Och det räckte inte med planritningen, nej klart det ska vara i 3D också:




Ovan ser ni då slaskingången i dess fulla prakt, om än något omöblerad. Det var en omöjlighet att hitta farstuattiraljer såsom skohyllor, klädhängare/hyllor och en spalt där man kan skölja stövlarna i ett badrumsplaneringsprogram.

Sedan har vi tvättstugan, som fick en munter väggbeklädnad och blev till en jordkällare med tvättmaskin. Det fanns inte heller några bänkar med standardhöjd att använda i programmet, men meningen är att det bredvid både tvättmaskinen och tvättstället ska finnas arbetsyta. Ovanpå tvättmaskinen kommer förstås vitvarornas konung torktumlaren.


Det var kanske en miss att klistra in alla bilder från alla vinklar av bastun/duschen i en enda bild, för nu ser allting bara ut som att skulle man mot förmodan hitta in i bastun genom denna svarta kakellabyrint så skulle man aldrig hitta därifrån. Vänligen återgå till planritningen för en tydligare helhetsbild.

Så med detta jyckel har jag nu tillbringat halva min lediga dag, och jag har funnit denna sysselsättning synnerligen terapeutisk. Nu ska jag dock slita mig från datorn och ta tag i städningen av vårt nuvarande hem istället för att drömma om det framtida.

Fredag imorgon! :)

torsdag 5 november 2015

Grundarbete - The neverending story

Det händer nog saker i vårt kära Storback (iallafall försöker jag intala mig det). Det är iordningsställandet inför gjutningen av klacken runt stenfoten som vi håller på med, och har i princip hållit på med nu sedan sommaren. Det betyder ungefär skrapa, putsa, gräva, repeat. Flytta stenar. Ta bort rötter. Spika bräder runt om på insidan och utsidan. Fylla med sand. Platta ut sanden. Jaa ungefär såhär ser det ut:





Det är varken roligt eller spännande. Snabbt går det inte heller.


Vid arbete med stenfot är det mycket viktigt att använda ändamålsenliga verktyg. För den verkligt genuina restaureringskänslan, använd enbart gamla, handgjorda verktyg. De får gärna härstamma från renoveringsobjektet i fråga. Här körde jag en gyllene mellanväg och använde till ändamålet urpåtning av jord mellan kilastenar, ett gammalt rostigt sågblad och en ny grön plastspade. Sågbladet, vars senaste användningsändamål torde ha varit att täta råtthål, visade sig fungera utmärkt också för detta syfte. Plastspaden inhandlades för två euro på Ollilas butik i Härkmeri och fyllde även den sitt syfte även om den var tillverkad i Kina och inte närapå lika anrik som sågbladet.


För att folk ska tro att det faktiskt framskrider här så har vi spikat upp några vindskyddsskivor. Här firar vi med regn i sidled när den första sättes upp.



De enda som tycker det är roligt med stenhopar och nivåskillnader i huset är våra katter. Själv börjar jag bli duktigt trött på klättrandet ut och in och mellan rummen.



På denna bild kan ni se ett konstverk bestående av ett cylinderliknande föremål med korroderad yta, toppad med ett konformat föremål med lucka, också dessa starkt korroderade. Dessa omringas av ett väl utfört hantverk där man använt sig av röda, rektangulära stenar samt en grå, sandaktig massa, synbarligen för att sammanfoga dessa rektangler. Konstpaus och utrymme för tolkning. Vi befinner oss med andra ord i lillstugans bastu och det cylinderliknande föremålet är ett rostigt ålifat fyllt med stenar och alltså före detta bastukamin i lillstugans bastu. Nu är den ännu mer före detta för jag har plockat alla stenar ur den och kastat ut den, samt tillbringat en hel eftermiddag  med att rada användbara tegelstenar i en fin hop invid farstudörren. För att jag inte orkade bära ut dem en och en och hade inte heller tillgång till traktor när jag fick den stora lusten att riva murar. Vet inte om det kommer att bli nån bastu här i framtiden eller om det blir en gårdsbastu istället, men i vilket fall som helst så skulle kaminen och muren ut ändå.

Nu kom sambon hem från detta fantastiska kulturarv så nu skola vi avnjuta lite glögg!