Sidor

fredag 8 april 2016

De e ett högt å bra hus..

..Verkligen ganska högt.

Scenen från Saltkråkan där Melker balanserar på taket har spelats upp i mitt huvud idag ett antal gånger, där jag gått och balanserat på takbjälkar och försökt undvika att ramla ner :D

Ibland känns det som att man borde boka in tid i kalendern för bloggandet. Det går som så mycket snabbare att bara posta nån snabb bild på insta eller Facebook, det blir som ett helt företag när man ska sätta sig vid datorn, författa texter och ladda upp bilder. Fast det är ju just detdär med att författa texter som jag ju tycker så mycket om, som trots allt håller liv i bloggen. Det är bara ett av mina intressen som jag har alltför lite tid att utöva...

Men ikväll, när jag har alla djur matade och skötta, och ändå är ensam hemma i väntan på Simon som väntar på en ko som ska kalva, så tänkte jag nej nu, och så satte jag mig ner i soffan, knäppte en öl och tog fram datorn.

Nåväl, kom till saken. Igår anlände min mor, far och moster hit till oss. Vi tillägnade dagen till lillstugan och spenderade den med att mocka ut det sista av mellantaksfyllnaden, och pappa rev taket i köket. Det var som vanligt skitigt, dammigt, svettigt, tungt, det regnade och stormade och var riktigt skitväder, men det uppvägdes av glädjen över hur det gick undan med tre extra par händer.

 
Pappa med tigersågen i högsta hugg. Det var ett litet projekt att få ner allt, eftersom taket hade skålats lägre än detta tak, så först måste man få ner det innan man kunde gå loss på paneltaket.
 
 
Hejdå fina (men ruttna) paneltaket
 
 
Tekevälle sattuu (plåster på efter att han huggit sig själv med kofoten i halsen)
 
 
En ordentlig vedahop
 
 
Efter rivningen, utsikten över köket från vinden sett
 
 
Den ena av de tre takbjälkarna i köket hade ruttnat av längst ut på änden då vatten läckt in vid skorstenen. De övriga två är också ställvis lite ruttna, men de borde inte vara så att de inte går att använda.
 
 
"Jamen de e underbart! När det finns både väggar å tak å.. Lite förfallet kanske, men.."
 
 
Mamma, pappa och moster åkte hem idag, men medan jag var still in the mode så passade jag på att fortsätta riva ner mellantaket från andra änden. Det var lite lättare, eftersom det bestod endast av bräder som var lagda omlott, och dessutom väldigt sparsamt spikade. Så det var i princip bara att plocka bort och kasta ner. Inga ugglor i skorstenen heller. "Håll i dig pappa!" "Vad ska jag hålla mig i då, DUMMER!?" :D Klarade mig dock utan att hålla mig i en endaste spiskrok.
 

När brädnerkastningen och -utbärandet var klart började jag riva upp golvplankorna i köket. Fast de ser ganska okej ut från ovansidan så tycks de flesta ändå vara ganska ruttna när man svänger på dem och vi får väl vara glada om de ens duger till brännved.

Bara vi nu får ner resten av mellantaket (delen i mitten), alla golvplankor utrivna och golvet utmockat så börjar det vara dags för stockbyte även i lillstugan! Det borde vi hinna med i sommar, och så fort det är gjort ska det läggas plåttak på, för det nuvarande tegeltaket släpper snart in mera vatten än vad det håller det ute.

Inga framtidslängtande inspirationsbilder idag. Idag lever vi i nuet. Nu ska jag ta en till välförjtänt öl. Carpe diem som bara fan.