Sidor

torsdag 6 november 2014

The very beginning.

Välkommen att följa med i vår spännande resa i den gamla gården! Storback blev vårt för en knapp vecka sedan och nu bjuder jag er på en välkomstdrink i form av lite bilder av husets nuvarande interiör.

Hela hemmanet består av 
- Stora huset med förstukvist, 6 rum och kök + vindsvåning
- Lillstugan med farstu,1 rum och kök, plus kallvind samt separat bastuavdelning med skild ingång 
- En stor uthusbyggnad med gammal fähusdel och stall
- 2,5 hektar åkermark
- 1,5 hektar skog.

Men nu till insidan av stora huset: Man kommer in i gården via en förstukvist som leder in till köket. Tittar man till höger finns där de norra ändkamrarna. Går man vänster kommer man in i mellankammaren. Från mellankammaren leder dörren vidare till den gamla delen, och då kommer man in i stora salen/vardagsrummet. Från vardagsrummet går man i sin tur in i de södra ändkamrarna. Så, nu har ni (kanske) fått en bild av planlösningen.



Vi står alltså i köket, vända mot de norra ändkamrarna. Huset har stått obebott i lite på 3 år, sedan säljarens bror som bodde där ensam, dog. Sedan dess har huset använts som förvaringsplats av släktens möbler och allehanda grejer. Många möbler och andra skatter lämnades kvar i huset, till min stora glädje och tacksamhet. Till exempel spegelbyrån ovan är ju fantastiskt vacker, fast den egentligen skulle hämtas bort så lämnade den i huset iallafall. Jag klagar inte. Färgvalet på den kanske kan diskuteras dock..

Husets hjärta, vedspisen, borde fortfarande vara fullt eldningsbar, då föregående inneboende också använde den. Till vänster om vedspisen på andra sidan dörrposten, strax bredvid där man kommer in i köket från kvisten, har det enligt säljarens berättelse någon gång stått en hörnspis, men nu finns där istället en toalett. Den skall rivas bort och drömmen om hörnspisen hoppas jag att ännu blir sann..

Kökets nuvarande inredning går i färgskalan rött, ljusblått och mintgrönt om vartannat. Fina burkar och diverse arabiaporslin hade också lämnat i skåpen. Allt i köket har en brun yta med en mindre trevlig arom av tjära, jag antar att det rökts en och annan tobak i detta kök...

 

Tapetvalet i kammaren var lyckat, detsamma vet jag inte om jag kan säga om beslutet att måla kakelugnen samma nyans som spegelbyrån.. Finns också en stol (syns lite av den ovan) och ett blombord målade i samma nyans. Nån hade nog varit till en simhall för första gången och blivit inspirerad..



Gillar också tapeten i andra norra kammaren. Här finns också en kakelugn, men den hade jag tydligen inte lyckats få med på bild ännu.


Sedan tar vi vänster  från köket och kommer in i detta rum, "mellankammaren" mellan köket och det som ska bli vårt vardagsrum. Detta fönster vetter ut mot vägen (väster). Av mellankammaren ska det bli vårt badrum.



Nu befinner vi oss i delen där ingen bott och ingen knappt satt sin fot i sedan någon gång på 50-talet, alltså salen/vardagsrummet. Då bedrevs butiksverksamhet i denna del. Sedan glömdes delen bort och dörren till salen från mellankammaren tapetserades över. Det är också denna del, salen och de södra ändkamrarna, som sättnat rejält i jorden. Det finns tre kakelugnar i denna del, en i salen, och en i var kammare. Skorstenarna till dessa är dock avkapade och nermonterade på mellantaket, och själva kakelugnarna är som synes också ganska illa däran. Jag hoppas att de skulle gå att rädda och restaurera till ett rimligt pris, skulle helst inte byta ut något så vackert och ursprungligt om det på något vis går att rädda.

Nåja, det var en snabbis-rundtur i nedre våningen, en övre våning finns ju också, men där finns inte så mycket annat att visa än jord och skräp. Simon är väl den ende som gått igenom och kollat hela vinden, själv har jag inte ännu vågat mig längre en ett steg från trappan! :D

Än har vi inte gjort så mycket annat än slängt ut lite skräp, och imorgon fortsätter vi med det projektet. Alla möbler borde vi också hitta någon smart förvaring för, någonstans där de inte blir förstörda. Nåjoo, vi har ett stort uthus, mera om det och om lillstugan i kommande inlägg!


Gården sett från vägen.


Fula kvisten.


Gårdsporten/infarten.












1 kommentar:

  1. Oj! Det blir säkert jätte fint hus efter att ni har fått ta hand om den �� lycka till med projektet!

    SvaraRadera