Sidor

tisdag 16 juli 2013

Det behövs ingen abortdiskussion!

Läste en insändare i dagens ÖT med rubriken "det behövs en abortdiskussion". Inlägget var naturligtvis skrivet av en man. En man, som aldrig har behövt eller kommer att behöva oroa sig för att vara gravid. Ännu en man som tycker sig ha rätt till en åsikt i en fråga som berör kvinnliga, enskilda individers kroppar.

För det första: Inget barn har någonsin bett om att bli fött. Mannen skriver "de stackars barn som aldrig kommer att få födas." Vilket ofött barn har lidit av att inte få bli fött? Vilket ofött barn har farit illa, psykiskt eller fysiskt, av att i embryostadiet bli avlägsnat? Man kan inte prata om centimeterstora klumpar som människor med rättigheter. Ingen har RÄTT att födas. De barn som fötts och far illa, de har inga rättigheter de heller. Tänker på fallet Eerika som det skrivits så mycket om. Hur hon plågades ihjäl av sin far och styvmor och ingen gjorde något. Vad hade hon för rättigheter? Hon hade inte bett om att bli född, snarare skulle det säkert ha varit mer barmhärtigt för henne att inte behöva födas alls. Om man som potentiell blivande förälder inte känner att man klarar att ta hand om ett barn, är det då inte bättre att göra dendär aborten istället för att det ska gå som Eerikas och många andras fall? Är det bättre att alla barn föds fram, om de så sedan slussas runt mellan fosterfamiljer och barnhem, för att det skulle vara synd om dem om de inte skulle få födas? Hur synd är det inte om dem sedan när det skrivs om deras öden på Iltalehti?

Och för det andra: Kan (religiöst) folk inte börja släppa den skenheliga vanföreställningen att människor har sex endast i syfte att skaffa barn? Visserligen idkas samlag i viss mån också i detta syfte, men inse nu sanningen: Människor knullar för att de är kåta. Också de kristna. För att det är skönt och något man njuter av. Det har människor gjort i alla tider, och den som påstår något annat, LJUGER. För sig själv och andra. Det är precis samma sak som att vi vill äta när vi är hungriga och sova när vi är trötta. Av misstag äter vi oss ibland för mätta, vi tar till och med efterrätt fastän vi inte alls behöver den. Och ibland sover vi också 12 timmar i streck fast vi vet att vi klarar oss bra på 8. Bara för att det är skönt och något man njuter av. Fastän vi egentligen hade tänkt bara äta en sallad och gå upp ur sängen 4 timmar tidigare. Fastän byxorna spände och väckarklockan ringde flera gånger. 

Ibland blir man också gravid av sex fastän man bara tänkt få en orgasm. Fastän man hade använt kondom. Livet blir inte alltid som man tänkt sig, men vare sig det handlar om ofödda barn eller annat: Det är DITT liv. Det är du som ska bära barnet i 9 månader. Det är du som ska föda fram det med den smärta det (vad jag har hört) innebär. Det är du som ska ta hand om barnet för resten av ditt liv (åtminstone de 18 kommande åren). Det är också på ditt ansvar att ditt barn får en trygg och kärleksfull uppväxt. Det är din kropp och ditt liv och ingen annans. Du bestämmer. Inte abortmotståndargubben, inte samhället, inte Päivi Räsänen, inte läkaren, inte kyrkan. De har absolut ingen som helst talan i frågan.

5 kommentarer:

  1. Håller helt me dej, om att de e var å ens egen sak. men en lite komentar om "de religösa" vill ja göra. Kyrkan har inget emot att folk har sex för att ha sex! de som mera e ponängen e att man int behöver ha sex me alla. vilket också sko skydda en massa barn från att födas i söndriga förhållanden å kanske leva utan pappa...(menar int att ett barn som sko leva me sin mamma sko på nå sätt ha de sämre, men vet att de e lättare om man e två). i vissa fall e de helt befogat med abort, å jo misstag kan ske. men i dagsläget e de kanske lite väl "lätt" att välja abort + att man kan göra de när grviditetn redan e ganksa långt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av alla kristna som jag hört talat om sex har jag aldrig fått den bilden att de fösöker få fram dendär ''poängen''...de har ordagrannt sagt att det är en synd att använda preventivmedel som tex kondomer..men ja vill förståss inte dra alla under samma kamm men jag gissar flera unga religösa har nog haft ett oskyddat samlag och sedan bara hoppast på att inte ett barn kommer med i bilden, vilket jag ser som en ond cirkel -förbjuda preventivmedel-förbjuda abort- så om man plötsligt blir föräldrar i väldigt ung ålder så e de ju ingen garanti att barnet föds i goda förhållanden heller. Och ja,kanske man inte behöver springa runt och sära på benen åt allihopan men de e ju ditt eget val så om du blir oönskat gravid får man ju ta hand om konsekvenserna.


      ...Sen vad jag har hört så måste man ha special tillstånd om man redan länge varit gravid och bestämmer sig för att göra abort men tex ett 3mån ''gammalt ''foster'' tycker jag inte låter som ett mord - som sagt DIN kropp DITT val. Och dedär med att det är ''lite väl lätt'' - Jo,de e kanske ''lätt'' men eftersom de e lätt att bli gravid i misstag ska de väl också vara ''lätt'' att välja om man behåller ''misstaget'' eller inte...och man får ju heller inte göra abort på abort så till sist får man skylla sig själv om man inte lärt sig av första gången. Båda könen skulle behöva ta ansvar över skydd men ingen annan än den gravida ska bestämma om hon behåller ''barnet'' eller inte.

      Radera
    2. Pia: Int har vi icke-religiösa heller sex me alla :) Det stör mig bara den kontroversiella logiken som tyvärr verkar vara allmänt förekommande inom kristendomen/lestadianismen/vilken inrikting man nu hör till: Att man får inte använda preventivmedel men det är inte heller okej med abort. Om preventivmedel är en synd så är det ju ganska självklart att det kommer en hel del (oönskade) barn. För igen, folk har sex, vi kommer inte ifrån det.

      Och håller nog med "Anonym" här ovanför: Fastän man har rätt att välja så är det ju heller inte bra med upprepade aborter. En abort är ju ett ingrepp man måste gå igenom, som tar på kroppen både fysiskt och psykiskt. Vi är nog så välinformerade om preventivmedel idag, men det är ju en helt annan sak att faktiskt använda något.

      Radera
  2. "Man kan inte prata om centimeterstora klumpar som människor med rättigheter." Har själv ett litet barn, och har nog inte i något stadie i graviditeten kallat barnet en liten klump, det kanske är svårt att förstå om man själv aldrig varit gravid, men för MIG var det ett litet BARN som växte dag för dag från första början..Många unga som blir gravida tar det för givet att blir man oönskat gravid så är det ju "bara" att göra abort, vilket kanske känns rätt då av någon anledning. Men hur känns det då ev några år senare då du kanske inte får några barn eftersom du tidigare gjort den aborten? Vill dock poängtera att enligt min åsikt så är det en sak om man blivit våldtagen, och en heeelt annan ifall du haft sex (oskyddat eller skyddat) och sedan väljer att ist för t.ex dagen efter piller ta bort ett liv som är värd att få en chans här i livet..Ett barn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt säkert svårt att förstå om man har varit gravid med ett oönskat barn. Du kan ju inte jämföra det med ditt barn, som antagligen var önskat och kanske rentav planerat. Då då är det ju en helt annan sak.

      Jag vet flera som gjort abort i unga år, för att de helt enkelt var unga, och som nu har ett eller flera barn i fungerande förhållanden. Visst kunde de ha använt preventivmedel men jag tycker ändå att de gjorde helt rätt. Så att skrämmas med att man kanske senare inte blir gravid är helt onödigt.

      Det förundrar mig att alla tar så för givet att alla kvinnor vill ha barn. Vissa kvinnor VILL faktiskt inte ha barn. Någonsin.

      "värd att få en chans här i livet" skriver du. Vet inte riktigt vad du menar med det. Det finns massor av nulevande människor som aldrig har fått en chans här i livet fast de kanske skulle vara värda det. Fattiga, ofrivilligt arbetslösa, sjuka.. Varför får de inga chanser här i livet då?

      Radera