Sidor

tisdag 16 februari 2016

Gott nytt år med nya tag

Joo, det händer nog i vårt stora hus, fastän jag varit dålig på att uppdatera er om läget senaste tiden. Det var all världens juletider, USA-resor och nytt jobb som kom emellan efter senaste inlägget, men nu rullar det relativt bra på igen! En i alla fall någotsånär riktig vinter har gjort entré, och eftersom jag redan, på arbetstid, hunnit ta en promenad i det vackra vinterväder vi har idag, så satte jag mig nu med gott samvete vid datorn för att ladda upp bilder och författa blogginlägg.

Först ett litet sidospår:

Som ni kanske redan vet så har jag registrerat mig som företagare och inledde i teorin min företagsverksamhet vid årsskiftet. I praktiken kommer jag att inleda den först mot slutet av sommaren/början av hösten, för det krävs en del byggande och investerande i hästar innan det är möjligt att börja på. Yes, ni läste rätt, det ska bli ridverksamhet på Storback! Plus en besöksgård med de vanligaste bondgårdsdjuren. Ridlektioner kommer att hållas på ridplanen, som finns mittemellan Storback och Solhem.


Här på detta före detta skogsskifte, kommer vi alltså förhoppningsvis att kunna träna dressyr och skutta över hinder ännu iår! Virket är nu bortkört och såfort tjälen släpper ska vi börja bryta bort stubbarna. Sedan får vi se vad vi behöver göra med bottnen, förhoppningsvis är där redan så bra dränerat och sandigt att vi inte behöver göra så mycket, men det får man se då. Och staket ska naturligtvis byggas runt alltihop.

Fias Lantgård kommer alltså att erbjuda ridlektioner, terrängturer, ridläger och kurser. Dessutom kommer vi att samarbeta med Kristinestads 4H och via dem också ordna olika kurser och läger med djur- och hästtema. Lillstugan kommer att renoveras så att den går att använda som lägerstuga och allmän servicebyggnad med övernattningsmöjligheter, kök, wc och dusch.

Ser så framemot att förverkliga denna dröm som jag haft sedan barnsben. Och att få vara sin egen chef och arbeta på egen gård, det kan väl inte bli bättre.


Så nu har jag alltså gått an i lillstugan med att städa ut det aldrig sinande skräpet, bland annat tömt vinden på allt löst bråte. Återstår då bara samma procedur som i stora huset med att mocka ut isoleringen och riva mellantaket. Suck.. bjuder på några bilder av fynden jag gjorde på vinden för att vi inte skola försjunka i depression över återstående arbetsmängd.Nåjaa, den blev uppochner men ett jättegulligt klockspel hittade jag, synd att två plattor saknades. Förutom att städa ur vinden så har jag också rivit ut bastukaminen, och plockat ner hela bastumuren, så nu är bara muren/rökkanalen kvar i bastun. Den ska också lämnas kvar för den borde vara i skick. På andra sidan muren finns också någon slags spisfundering som också ska rivas ut.

När vi ändå är inne på tema lillstugan så måste jag bara dela med mig av en bild (copyright Leo Lönnroth) som jag såg på Leos facebooksida:


Köket är gjort av Jukka Haaparanta (Klumpulan puu- ja rakennustyö tmi) och bilden är som direkt tagen ur min vision om hur det ska se ut i lillstugans kök. Stockväggar fram, hörnspisen/vedahello just där bredvid ingången till kammaren, plankgolv med trasmattor, och en dylik köksö/serveringsdisk på exakt samma ställe. Ge mig en trollstav..Ojdå så mörka bilder, oftast jobbar vi på kvällen, vilket innebär dåligt fotoljus (eller Simon renoverar, jag brukar laga mat, föusi, eller pappersarbete efter mörkrets inbrott). Detta föreställer i alla fall rummet som ska bli badrum, och de plankor som ska utgöra trossbotten i detta rum. Simon tjärar dem och det doftar gudomligt. Golvet är alltså det som står på schemat nu, eller förberedelser för golvet, för egentligen väntar vi på våren så att vi ska få gjuta det sista i grunden. Före gjutningen är färdig kan vi inte börja lägga fast någonting, men det går ju att såga till delarna så har man bara att rada ut och spika fast sedan.

För några helger sedan var jag till Stundars med Mari och Jonas, som också de är i fast i gamlahus-träsket, de ska däremot flytta ett gammalt hus, lika stort som vårt. (Här kan ni följa deras projekt: attflyttaetthem.blogspot.com) Vi blev guidade runt av byggmästaren i några av husen där, det var jättebra att få ställa frågor av någon med erfarenhet. Vi hade tight schema och hann inte genom allt förstås, men det blir nog säkert flera utflykter dit. Hade tänkt bjuda på några bilder därifrån, men nu vill inte bilduppladdningen samarbeta med mig längre så det får bli nästa gång.

5 kommentarer:

 1. Siellähän on tutun näköinen keittiö ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. On se teidän, kattelemas kävin :D

   Radera
  2. Joo meidänhän se. Ihanaa huomata että muitakin samasta tyylistä pitäviä löytyy! 😊 tuo saareke oli mun pitkäaikainen unelma ja oli niin upeaa kun se voitiin toteuttaa.

   Tsemppiä remonttiin!

   Radera