Sidor

tisdag 3 februari 2015

Rivningsobjekt

Jaa, inte huset (fast det finns det säkert de som tycker), men jag syftar på de två kakelugnarna i de båda södra ändkamrarna. Till att börja med är de ju urbruktagna i och med att skorstenen är nerplockad på mellantaket, liksom skorstenen till salens spis, och dessutom är de ju ganska så förfallna som ni ser på bilderna under.

 

Eftersom det, som allt annat när det gäller detta hus, antagligen blir ett ganska kostsamt och omfattande projekt bara att renovera den magnifika eldstaden i salen (för det SKA vi göra har jag bestämt, kosta liv, kosta död) så tänkte vi att vi skulle renovera upp dessa bara så att de åtminstone skulle se fina ut och man skulle kunna ha något värmeljus i dem. Men nu visade det sig att de är byggda ovanpå golvet, som vi måste ha bort. Så nu ser det nog inte bättre ut än att de får gå hädan. Salens spis verkade som tur var, vara byggd som den skulle och inte ovanpå golvet. Dessa två har antagligen kommit till i något senare skede, eftersom den blåa panelen, inte i den sydöstra, men i den sydvästra kammaren, var spikad bakom spisen så den gick inte ens att riva bort :DGlömde ju säga att utmockningen av vinden är klar (jeheii) och vi har påbörjat utmockningen av nedre våningen. Detta underlättades en del av att det en gång funnits en dörr ut från stora salen, som vi nu åter öppnade, så slipper vi kärra allting genom hela huset och ut.De nedersta stockvarven är ljusare pga panelen som suttit där. Men inte tycker jag det stör. Funderar om man skulle lämna fram denna vägg, den är bara lite insektäten av något kryp som tyckt om barklagret mellan stockarna. Själva stocken är åtminstone inte förstörd.


Bastun i lillstugan.


Gott kaffe till högre priser? Ingen vidare marknadsföringstalang :D


Uthyres de alltså som färdmedel eller färdkost?


Oj så dålig denna bild blev, nåja, den föreställer iaf vad jag hittade under spännpappret i lillstugan. En mycket mörk och vacker timmervägg.

Det blev ett lite flummigt inlägg, men nu ska jag avnjuta min förhoppningsvis ätbara lasagne och sedan gå och sköta mina djur för kvällen innan det blir mera renovering. Har inte fått gjort något vettigt idag känns det som, bara ränt på stan i jakt på allt från lädertvål till jaa, en framtid :D

Hejsålänge!

5 kommentarer:

 1. Kakelugnarna ser snarare ut att vara rörspisar (ungefär samma fast utan kakel på utsidan). Så om du bara tar måtten och bilder noga kan ni ju alltid bygga nya i samma form den dagen ni vill ha dem igen. Eller bara som dokumentation till framtiden...

  Fin blogg förresten, hittade den just så jag har en del ikappläsning framför mig nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat hit! :) Joo, det heter väl egentligen så, fast jag talar alltid om kakelugnar när det gäller dylika spisar, vare sig de är av kakel, plåt eller rappade. Det är nog säkert nåt som hängt med från barndomen, min mormor pratade alltid också om kakelugnen fastän de hade en såndär rund plåtkamin.

   Radera
 2. Jag skulle absolut inte riva bort dessa rörspisar; det är inga problem att med stenar och en gjuten plattform underifrån stödja upp konstruktionen - kulturvärdet ni förlorar om ni river dessa är däremot betydande! Just varsamhet är enormt viktigt när man har ett sådant här gammalt och unikt objekt. //Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv skulle jag gärna ha kvar dem, om inte annat så bara som prydnad. Bara att restaruera dem till prydnadsskick skulle kräva en enorm tidsåtgång, möda och kostnad, för att inte tala om man skulle restaurera dem till eldningsskick. Att bevara och restaurera dessa två totalt förfallna spisar kommer nog tyvärr att nå bortom allt vett och sans. Vi räddar de spisar som räddas kan, men inte vilket pris som helst.

   Radera
 3. Nu har ni säkert redan passerat en punkt när ni gjort något med ugnarna och högst troligt har ni rivit ner dem. MEN! Det är helt okej. En sådan ugn som är risig går inte att restaurera, utan kräver egentligen en total nerrivning och nyuppbyggnad. Men har du bara bilder på dem, så går det att återställa till originalutseende. Eftersom det inte är något kakel på, så är det ingen förlust.
  Jag är mycket för bevarande, men denna typ av spis är faktiskt bara att dokumentera, sedan riva och bygga upp på nytt. Spjäll och luckor m.m. går oftast att återanvända. Teglet är bara att hiva då det gjort sitt.

  SvaraRadera