Sidor

torsdag 5 november 2015

Grundarbete - The neverending story

Det händer nog saker i vårt kära Storback (iallafall försöker jag intala mig det). Det är iordningsställandet inför gjutningen av klacken runt stenfoten som vi håller på med, och har i princip hållit på med nu sedan sommaren. Det betyder ungefär skrapa, putsa, gräva, repeat. Flytta stenar. Ta bort rötter. Spika bräder runt om på insidan och utsidan. Fylla med sand. Platta ut sanden. Jaa ungefär såhär ser det ut:

Det är varken roligt eller spännande. Snabbt går det inte heller.


Vid arbete med stenfot är det mycket viktigt att använda ändamålsenliga verktyg. För den verkligt genuina restaureringskänslan, använd enbart gamla, handgjorda verktyg. De får gärna härstamma från renoveringsobjektet i fråga. Här körde jag en gyllene mellanväg och använde till ändamålet urpåtning av jord mellan kilastenar, ett gammalt rostigt sågblad och en ny grön plastspade. Sågbladet, vars senaste användningsändamål torde ha varit att täta råtthål, visade sig fungera utmärkt också för detta syfte. Plastspaden inhandlades för två euro på Ollilas butik i Härkmeri och fyllde även den sitt syfte även om den var tillverkad i Kina och inte närapå lika anrik som sågbladet.


För att folk ska tro att det faktiskt framskrider här så har vi spikat upp några vindskyddsskivor. Här firar vi med regn i sidled när den första sättes upp.De enda som tycker det är roligt med stenhopar och nivåskillnader i huset är våra katter. Själv börjar jag bli duktigt trött på klättrandet ut och in och mellan rummen.På denna bild kan ni se ett konstverk bestående av ett cylinderliknande föremål med korroderad yta, toppad med ett konformat föremål med lucka, också dessa starkt korroderade. Dessa omringas av ett väl utfört hantverk där man använt sig av röda, rektangulära stenar samt en grå, sandaktig massa, synbarligen för att sammanfoga dessa rektangler. Konstpaus och utrymme för tolkning. Vi befinner oss med andra ord i lillstugans bastu och det cylinderliknande föremålet är ett rostigt ålifat fyllt med stenar och alltså före detta bastukamin i lillstugans bastu. Nu är den ännu mer före detta för jag har plockat alla stenar ur den och kastat ut den, samt tillbringat en hel eftermiddag  med att rada användbara tegelstenar i en fin hop invid farstudörren. För att jag inte orkade bära ut dem en och en och hade inte heller tillgång till traktor när jag fick den stora lusten att riva murar. Vet inte om det kommer att bli nån bastu här i framtiden eller om det blir en gårdsbastu istället, men i vilket fall som helst så skulle kaminen och muren ut ändå.

Nu kom sambon hem från detta fantastiska kulturarv så nu skola vi avnjuta lite glögg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar